Ακροκόρινθος - Κάστρο Αρχαίας Κορίνθου #1059
- Σκοπός
- Εκδρομή
- Τύπος
- Κάστρο
- Χώρα
- Ελλάδα
- Πόλη
- Κόρινθος
- ΤΚ
- 201 00
Share links
Περιγραφή
Ο Ακροκόρινθος, η οχυρή ακρόπολη τόσο της αρχαίας όσο και της μεσαιωνικής Κορίνθου, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα οικοδόμησης του κάστρου που κατασκευάστηκε σταδιακά. Σε μια έκταση 240.000 τετραγωνικών μέτρων, τρία διαδοχικά αμυντικά τείχη με ισάριθμες πύλες πρόσβασης στο εσωτερικό, όπου εξακολουθούν να διακρίνονται λείψανα κτιρίων από διαφορετικές εποχές. Επί οθωμανικής εξουσίας έγιναν τροποποιήσεις στο διώροφο θησαυροφυλάκιο και περίβολο που κατασκεύασαν οι Φράγκοι στη νοτιοδυτική πλευρά του φρουρίου.
Το αρχικό μέρος της ιστορίας των τειχών ξεκινά τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ., όταν η Κόρινθος ήταν μια ακμάζουσα πόλη. Τα τείχη καταστράφηκαν από τον Ρωμαίο Lucius Mummius το 146 π.Χ., σηματοδοτώντας τις αρχές του τέταρτου ή τις αρχές του τρίτου αιώνα. Θεωρείται ότι οι επισκευές ολοκληρώθηκαν από τον Ιουστινιανό τον έκτο αιώνα και σημαντικές οχυρωματικές εργασίες ολοκληρώθηκαν κατά τη μεσοβυζαντινή εποχή (8ος–12ος αι.).
Ο Λέων Σγουρός, ο υπερασπιστής του κάστρου, αποφάσισε να μην τα παρατήσει όταν οι Φράγκοι το κατέλαβαν το 1210. Αντίθετα, βγήκε από τις επάλξεις και δεσμεύτηκε. Τόσο οι Φράγκοι όσο και οι Παλαιολόγοι ανέλαβαν πολλές επισκευές και βελτιώσεις τα επόμενα χρόνια, σε μια περίοδο που η ίδια η Κόρινθος φαίνεται να έχει μεταφερθεί εντός του φρουρίου. Επιπλέον, η κατασκευή έγινε από τους Οθωμανούς κατακτητές (1458–1823) και τους Ενετούς (1687–1715), οι οποίοι ενίσχυσαν ορισμένες από τις οχυρώσεις.
Τα ερείπια του ναού της Αφροδίτης (5ος–4ος αιώνας π.Χ.), η πηγή της Άνω Πειρήνης, πολλές χριστιανικές εκκλησίες, μια βυζαντινή υπόγεια δεξαμενή, τζαμιά, βρύσες κ.λπ., είναι ακόμα ορατά μέσα στο φρούριο.
Εσωτερικές διευκολύνσεις
Διαδρομή στο μέρος
Πολυμέσα
Συλλογή Εικόνων
Η Αξιολόγησή σας
Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να γράψετε την κριτική σας
Αξιολογήσεις
Δεν βρέθηκε καμία αξιολόγηση, αξιολογήστε πρώτοι!