Αρχαίο Κάστρο Πανάκτου #1263

Σκοπός
Εκδρομή
Τύπος
Κάστρο
ΤΚ
190 12

Share links

Το Πανακτó ήταν ένα σημαντικό αρχαίο φρούριο, τοποθετημένο στις βορειοδυτικές πλαγιές της Πάρνηθας, με τα ερείπιά του να βρίσκονται σε ένα οροπέδιο πάνω από το σημερινό χωριό Πράσινο. Ανήκε στην πόλη-κράτος της Αθήνας και εξυπηρετούσε τον σκοπό της παρακολούθησης της κύριας διαδρομής μέσω των βουνών, που συνέδεε την Αθήνα με τη Βοιωτία και τη Θήβα.

Αν και τα αρχαία φρούρια συνήθως δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν τον ιστότοπο, το Πανακτó αποτελεί εξαίρεση λόγω της ίδρυσης ενός βραχύβιου μεσαιωνικού οικισμού στα τέλη του 14ου έως τις αρχές του 15ου αιώνα, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Ο οικισμός αυτός αναπτύχθηκε πριν καταληφθεί από τους Οθωμανούς.

Η ιστορία του οικισμού είναι ασαφής, αλλά συμπίπτει με την περίοδο κατά την οποία το Δουκάτο των Αθηνών βρισκόταν υπό την κυριαρχία της φλωρεντινής οικογένειας Ατσαγιόλι. Οι Ατσαγιόλι ήταν υποτελείς του Βασιλείου της Νάπολης και έλεγχαν την περιοχή από το 1387, μετά την πτώση της καταλανικής κυριαρχίας, έως ότου το Δουκάτο κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς το 1460.

Στο Πανακτó υπάρχουν μεσαιωνικά ερείπια, συμπεριλαμβανομένων των ερειπίων μιας εκκλησίας και άλλων κατασκευών, μαζί με τα αρχαία ερείπια. Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μεσαιωνικές οχυρώσεις, καθώς τα αρχαία τείχη ήταν πιθανότατα επαρκή για την άμυνα. Το μόνο οχυρωματικό χαρακτηριστικό είναι ο μικρός πύργος στην κορυφή, ο οποίος κατασκευάστηκε με υλικά από το αρχαίο φρούριο.

Οι διαστάσεις του πύργου είναι 6,64 επί 6,69 μέτρα, με τοίχους πάχους 1,40 μέτρων, κάνοντάς τον μικρότερο από άλλους πύργους στη Βοιωτία. Η νότια πλευρά τ


Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να γράψετε την κριτική σας

Αξιολογήσεις

Δεν βρέθηκε καμία αξιολόγηση, αξιολογήστε πρώτοι!


Agent other locations