Κάστρο Ζαρνάτας #1057
- Σκοπός
- Εκδρομή
- Τύπος
- Κάστρο
- Χώρα
- Ελλάδα
- Πόλη
- Σταυροπύργιο
- ΤΚ
- 240 16
Share links
Περιγραφή
Η Ζαρνάτα φέρεται να μεταφέρθηκε από τον Δεσπότη Θεόδωρο Παλαιολόγο στον Κωνσταντίνο, τον τελευταίο αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια της ύστερης βυζαντινής εποχής. Αν και τα φράγκικα αρχεία δεν αναφέρουν το οχυρό, τα τείχη του δείχνουν μια συνεχή ανάπτυξη από την αρχαιότητα, με κάποιους να υποστηρίζουν την παρουσία φράγκικων στοιχείων. Φαίνεται απίθανο μια κατακτητική δύναμη να είχε εγκαταλείψει μια τόσο στρατηγικά σημαντική τοποθεσία.
Σύμφωνα με τον Τούρκο ταξιδιώτη του 17ου αιώνα, Εβλιγιά Τσελεμπή, ο Σουλτάνος Μωάμεθ Β' και ο διοικητής του Χότσα Μαχμούτ Πασάς κατέλαβαν το κάστρο περίπου την ίδια περίοδο με την Κόρινθο και τον Μυστρά, γύρω στο 1460. Όχι πολύ αργότερα, ωστόσο, οι τοπικοί πολεμιστές, οι Μανιάτες, επαναστάτησαν και κατέλαβαν το κάστρο. Είναι σαφές ότι η περιοχή της Ζαρνάτας άλλαξε χέρια αρκετές φορές κατά τον 16ο αιώνα, αν και μέχρι τότε το φρούριο ήταν σε κακή κατάσταση.
Όχι πολύ αργότερα, ωστόσο, οι τοπικοί πολεμιστές, οι Μανιάτες, επαναστάτησαν και κατέλαβαν το κάστρο. Είναι σαφές ότι η περιοχή της Ζαρνάτας άλλαξε χέρια αρκετές φορές κατά τον 16ο αιώνα, αν και μέχρι τότε το φρούριο ήταν σε κακή κατάσταση.
Το κάστρο καταλήφθηκε από τους Τούρκους το 1671, έπειτα από μια από τις πιο σημαντικές προσπάθειές τους να κατακτήσουν τη Μάνη. Ο Εβλιγιά Τσελεμπή, που συνόδευε τις τουρκικές δυνάμεις, παρέχει λεπτομέρειες για την πολιορκία της Ζαρνάτας, την οποία περιγράφει ως «το κλειδί των κάστρων της Μάνης». Σημειώνει ότι την άνοιξη του 1670 το φρούριο παραδόθηκε με ελάχιστη αντίσταση, πιθανόν λόγω του τεράστιου αριθμού οθωμανικών στρατευμάτων που το περικύκλωσαν.
Διαδρομή στο μέρος
Πολυμέσα
Συλλογή Εικόνων
Η Αξιολόγησή σας
Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε για να γράψετε την κριτική σας
Αξιολογήσεις
Δεν βρέθηκε καμία αξιολόγηση, αξιολογήστε πρώτοι!